KUŞLAR

**KUŞLAR (Aves)**

Tespit Edilen Bazı Türler

Columbiformes (Güvercinler), Corvus monedula (Şehir kargası), Corvus corax (Kuzgun) Passer domesticus ( Ev serçesi), P. montanus (Dağ serçesi), Sturnus vulgaris (Sığırcık)

Güvercin                                         Çekirge kuşu                                        Ekin kargası

 

Yaşam Şekilleri, Biyolojileri ve Zararları

Kuşlar yumurtlayan canlılar olup havada uçan, kısmi olarak uçamayan türleri de olan canlılardır. Koloni yâda tek olarak yaşayabilirler. Genel anlamda yuvaları; evlerin saçak altlarında, harabelerde, su kaynakları yakınlarında, yüksek ağaçlarda bulunur. Yuvalarını çamur, ot v.b şeyler ile kendileri yapmakta yâda hazır olan ağaç kovukları, mağaralar, suni yuvaları kullanırlar. Kuşlar yılda ortalama 1 – 2 kere yumurtlarlar. Her seferinde 4 – 8 arasında yumurta bırakırlar ve 15 – 25 gün kuluçka döneminden sonra çıkan yavrular 15 – 20 gün içinde uçacak hale gelir. Ortalama olarak kargalar 30 – 100, serçeler 15 – 40, sığırcıklar 15 – 20 yıl yaşarlar.

Genel anlamda tarımsal alanlarda zararlı olmalarına karşılık yerleşim alanlarında da insanların sağlıkları açısından bünyelerindeki çeşitli bit, kene, haşere türleri vasıtası ile hastalıklara sebebiyet vermektedirler. Ayrıca bulundukları mekânlarda dışkıları ve oluşturdukları yuvalar ile hem hastalık taşıyıcıları olmalarından çeşitli hastalıklara hem de görüntü kirliliğine ve hatta bazı bölgelerde ses kirliliğine sebebiyet vermektedirler. Kuşlar ile mücadele yöntemlerinde özellikle caydırıcılık sistemi kullanılmakta olup ileri boyutlarda olan istila durumlarında ise kimyasallar ile mücadeleye gidilmektedir. Zararlı kuşlara karşı en iyi mücadele, kültürel önlemlerle yapılmaktadır.